Prevala (1311m) and Begunjščica (2060m)

Datum: 22. julij 2018
Pričetek: 8:00 iz Ljubljane, 9:00 z začetne točke (prelaz Ljubelj/Loibl Pass)
Trajanje: 1,5 ure do Prevale, 3,5 ure do Begunjščice (po želji)
Težavnost: Lahek pohod do Prevale, strm, a varen vzpon na Begunjščico.
Registracija: Google form
Informacije o vzponusdjt@ijs.si
Opis >
Oprema >

Razgled z Begunjščice.

Adam Kilgarrif na Grintovcu (2347 m) julija 2013

Organizacija: Darja Fišer in Damjan Popič

Konferenca Euralex 2018 v Ljubljani bo potekala na 4. obletnico našega zadnjega pohoda z dobrim prijateljem in navdušujočim kolegom Adamom Kilgarrifom, s katerim smo se povzpeli na Grintovec ravno pred pričetkom konference Euralex v Bolzanu (15.–19. julij 2014). Čeprav je Grintovec (2558 m) zahteven tudi za izkušene planince, ga je Adam osvojil kar v sandalih. Poleg tega je na vrh prišel prvi in se ob tem še ponudil, da nese naše nahrbtnike! Ne spomnim se, da bi ga kdaj videla bolj srečnega kot takrat na tisti gori.

Slovensko društvo za jezikovne vire in tehnologije vse od takrat organizira pohode Adamu v spomin. Ob tej priliki želimo povabiti udeležence konference Euralex, da se nam pridružijo na pohodu po slovenskih Alpah, za katerega smo prepričani, da bil Adamu pri srcu. Prvi del pohoda je lahek s številnimi lepimi razgledi, tunelom in planinsko kočo z dobro hrano. Če ste željni izziva, lahko pot nadaljujete vse do vrha Begunjščice, ki sega do 2060 m.

Prevoz iz Ljubljane do prelaza Ljubelj in nazaj prijazno krije Lexical Computing. Prosimo, da sami poskrbite za hrano in pijačo (oboje sicer lahko kupite tudi v planinski koči). Za uspešno organizacijo in izvedbo varnega pohoda je potrebna registracija, najkasneje do 1. julija 2018. Pohod je primeren za vso družino in vsakdo je dobrodošel, vendar prosimo, da vsakega udeleženca navedete ločeno.

Opis poti

Peljali se bomo do avstrijsko-slovenske meje, kjer bomo pričeli z vzponom s prelaza Ljubelj (1058 m). Pot bomo nadaljevali po čudoviti poti skozi Bornov predor (čudovit 250-letni tunel, ki je bil skopan neposredno skozi goro) in vzdolž pobočja, od koder se razprostira slikovit pogled na dolino in visoke vršace.

Vhod v Bornov predor (nastja.com).

Prevalo bomo dosegli po približno 1,5 ure hoje (in 250 m vzpona), nakar se bomo razdelili v dve skupini. Prva se bo okrepčala in naužila lepih pogledov z planinske koče na Prevali, druga pa se bo podala na pot na Begunjščico, po poti, ki se prikladno imenuje kalvarija. Za vzpon na vrh bomo potrebovali dodatni dve uri, nakar se bomo lahko vrnili po isti poti ali pa se odločili za povratek prek druge koče (Zelenica) in od tam nazaj na začetno točko. Sestop traja približno dve uri, ne glede na to, za katero pot se bomo odločili.

Pot do Zelenice.

Kar se tiče tehnike, pohod nikakor ni težak, a vendarle potrebujete dobre pohodniške čevlje, sončno kremo, vzdržljivost in dovolj vode. Prvi del poti se vije po pobočju gore, zato morda tistim, ki jih je strah višine, ne bo najbolj prijetno. A ne pozabite, da boste na vsakem koraku v dobri družbi izkušenih pohodnikov.

Začetni del Bornove poti (Slotrips.si).

Oprema

  • vzdržljivi pohodniški čevlji
  • udobna oblačila (po slojih, na tej strani gore je julija lahko zelo vroče, na samem vrhu pa lahko hitro postane mraz in vetrovno)
  • oblačila za dež (anorak, brez dežnikov)
  • naglavna svetilka (šli bomo čez 250 m dolg in neosvetljen tunel)
  • voda
  • prigrizki/sadje

Glavni sponzorji:

Sponzorji:

Kongres podpira: